Bingo-ordboken

När du spelar bingo på nätet så kommer du i kontakt med en del olika bingospecifika termer. Här föklarar vi alla de termer som förekommer i bingo-spelet.

det är bra att veta alla bingo ord

Auto-Daub

Inställning som går att göra när du spalar bingo på nätet. Om du väljer detta alternativ så kryssar programmet automatiskt i dina nummer åt dig. Du kan bara luta dig tillbaka, chatta eller pyssla med något annat utan att riskera att missa dina bingonummer.

Basket Bingo

Basket Bingo kallas de bingospel där du istället för pengar vinner ett pris av något slag. Det är väldigt vanligt när du spelar bingo offline men förekommer ibland även i nätbingospel.

Bingo Board / Game board

Bingo Board eller Game board kan översättas som bingotavla. Med andra ord är det den tavla där alla uppropade nummer visas.

Bingo Hall

Är precis som det låter själva bingohallen, det vill säga platsen där bingospelet utförs. Detta kan jämföras med pokerns pokerrum.

Bingo Marker

Detta är markören som används för att kryssa i nummerrutorna. När du spelar på internet så utförs vanligtvis ikryssningarna per automatik. Annars gör man detta manuellt med muspekaren.

Caller

Caller är den person som ropar ut bingonummer. I Sverige kallas dessa personer ofta för bingovärd eller bingovärdinna.

Card / Bingo card

Bingo Card är det som vi på svenska kallar bingobricka. Det är på denna bricka som du som spelare noterar de uppropade numrena. Vanligtvis består de av 5 x 5 rutor.

Cashier

Den elektroniska “banken” på bingosajten där du spelar brukar kallas för cashier. Här kan man sätta in eller ta ut pengar och sköta alla transaktioner. Vanligtvis kan du utföra insättningar och uttag med till exempel kreditkort, banköverföring eller andra elektroniska tjänster för överföring av pengar.

Cash-In-Prize

Ett bingospel med cash-in-prize innebär att priset blir högre ju fler som deltar i spelet. En del av summan för köpta brickor betalas nämligen ut i en jackpott.

Chat / Chat Room

På bingosajterna finns vanligtvis ett tillhörande chattrum där du kan tala med de andra deltagarna. I dessa chattar är det vanligtvis mycket god stämmning och det förekommer ibland att bingovärden/värdinnan annordnar små sidotävlingar i dessa chattar. Chatten är en bra kanal för att fråga om hjälp ifall det är något du undrar över eller vill ha hjälp med.

Daub

Daub är det som vi i Sverige kallar för att “dutta”, det vill säga markera nummer på bingobrickan.

Face

Engelsk term för bingobricka. Se vidare under Card / Bingo card.

Free Space

Mittpunkten på brickan som ibland inte behöver markeras, och är då gratis.

Minimum Buy-in

Den minsta summan pengar som måste betalas för att köpa bingobrickor och vara berättigad att vinna priser.

On

En bingo-spelare sägas vara “on” då det bräns och han/hon endast saknar ett nummer från att få bingo.

Progressive Jackpot

En progressiv jackpott är en jackpott som växer hela tiden tills någon vinner och den betalas ut.

Wrap Up

Sista omgången i bingospelet brukar kallas för Wrap Up.